|  
  |  
  |  

"Glas är ett fantastiskt material, förföriskt, vackert, transparant och svårbemästrat!"

ord från konstnären - Helén Tapper.

 

Har man en gång fått glaset ”i blodet” är man fast!  Det låter sig inte tämjas med enkelhet men det är väl det som gör det så fascinerande.  Att arbeta med blåst glas är en ynnest, men också mycket krävande.  Ett samarbete med skickliga glasblåsare är en förutsättning och hemligheten med vackra glasprodukter är resultatet av ett bra teamarbete, baserat på respekt och förtroende för varandras kunskaper.
Det kan liknas vid ”ett andra äktenskap” när man skapar tillsammans. Jag kan inte förverkliga mina idéer utan ett väl fungerande samarbete med mina glasblåsare, mina ”händer och verktyg”.


Jag är utbildad vid  Konstindustriskolan (nu HDK) där jag fick en gedigen grund och var därefter kontrakterad på Rörstrands porslinsfabrik i Lidköping några år. 

1995 kom jag till Johansfors Glasbruk i Småland  och har där fått arbeta med allt, från konstglas, glasserviser till specialdesign mm. En fantastiskt lärorik skola.

Nu har jag frigjort mig och skapar kollektioner och konstglas i egen regi, under eget varumärke, Helén Tapper eller HT design. Glaset blåser jag fram på Bergdalahyttan i småland alt någon studiohytta.

Det är underbart skönt att få känna den totala friheten som detta ger mig och har visat sig vara nödvändigt för mitt fortsatta skapande.  Jag kände att jag höll på att ”ta slut”, idéerna kom inte rinnande längre, allt var bara begränsningar vad gäller priser kontra produktion och marknad.  Nu har jag fått en nytändning och tycker skapandet är roligt igen.

Små serier eller helt unika glaspjäser är nu det som attraherar mig i skaparprocessen och ett flertal alster har lånats in till TV-inspelningar i kommande produktioner. Jag har även kunnat hjälpa till med specialdekorer när detta behövts.  Kungen och drottningen önskade få en speciell pjäs skapad när de hade prominent besök här och Volvo skulle ha en stor introduktion av nya lastvagnar med speciell gåva framtagen. Specialdesign är alltid en utmaning, något jag verkligen älskar att åta mig.

Jag jobbar också med smycken i kombination silver/kristallglas vilket är väldigt kul.  Alla är unika, inget är det andra likt och blir väldigt personliga.  Sommartid kan jag bli väldigt sugen på att jobba stort och grovt,  då blir det betong där jag gör unika bordsskivor mm

Glas i inredningssammanhang är också något som intresserar mig och då jobbar jag med planglas i samarbete med glasmästerier här i Göteborg.

Som inspirationskälla har jag havet! Havet är för mig en lunga, här kan jag andas!

Havet ger mig energi o inspiration som sedan genererar idéer och kommer fram i glas….handblåst smålänskt glas….eller planglas….eller gjutet glas.  Jag har många ”strängar på min lyra” och njuter av detta!